Habár a batáta nem magyar őshonos növény, de megterem nálunk is, és egészségre való hatása miatt figyelmet érdemel.
A batáta a hajnalkafélék családjába tartozik, Dél-Amerikából származik, ahol már 5000 éve is fogyasztották.
Szénhidrátban, béta karotinban gazdag, de C-vitamin tartalma is jelentős. Fehérjetartalmának összetétele a tojáséhoz hasonló, ennek és a benne levő magnéziumnak köszönhetően kedvező hatása van az izmok építésére és működésére. Kismamák kedvelt zöldsége, amiből szívesen főzik az első főzeléket gyermekeiknek. Sokoldalúan elkészíthető: a levestől kezdve a pástétomon keresztül, köretet, felfújtat is csinálhatunk belőle, de grillezésre is alkalmas.
Krémlevesnek hasonlóan készíthető, mint a sütőtök. Nálunk bevált, hogy először apróra vágott hagymát és reszelt gyömbért karamellizálunk kevés zsiradékon, aztán a felkockázott batátát puhára főzzük rajta kevés vízzel, sóval, esetleg levesporral, aztán ha megfőtt összeturmixoljuk, hígíthatjuk még és tejszínt (lehet növényi) is tehetünk hozzá.
Sárgarépával és sütő- vagy hokkaido tökkel szoktam vegyesen is csinálni. Tálaláskor friss petrezselyemmel szórhatjuk meg, pirított kenyérkockát vagy tökmagot adhatunk hozzá.
Köretnek a hagymás tört krumplihoz hasonlóan készítem, csak hamarabb megpuhul és édesebb lesz.